Onderwater vliegeren vanaf een ponton
Zowel in 2018 als in 2019 zijn testen uitgevoerd met een schaalmodel van de TidalKite. Deze testen werden uitgevoerd vanaf een ponton. Het ponton lag verankerd in een afgebakend gebied in de Waddenzee ter hoogte van Kornwerderzand, nabij de Dovebalg.
Om de testactiviteiten mogelijk te maken, zijn de activiteiten getoetst aan de wet natuurbescherming en alle benodigde vergunningen en toestemmingen aangevraagd en verkregen.
Bovenstaand ziet u een foto van de testopstelling en het schaalmodel waarmee in 2018 getest is. Gedurende de winter 2018 – 2019 is het schaalmodel van de vlieger aanzienlijk verbeterd, met inbegrip van de bevindingen van het testprogramma van 2018.
Voor de tweede testcampagne in 2019 is wederom een natuurtoets uitgevoerd en werden nieuwe vergunningen en toestemmingen gevraagd en verkregen.
De indeling en opstelling van het ponton zijn eveneens geoptimaliseerd op basis van de lessen uit 2018.
In deze testopstelling is de kite aan het ponton ‘bevestigd’ en staat het systeem, dat de trekkracht van de kite in elektriciteit omzet, ook op het ponton. Dit is gedaan vanuit praktisch oogpunt, het maakt het doen van aanpassingen eenvoudiger, het is systeem is beter te monitoren en te hanteren.
Testen vanaf een ponton heeft ook nadelen. Zo is gebleken dat de oriëntatie van het ponton afhankelijk van de wind en die is niet altijd gelijk aan de stromingsrichting, wat testen bijvoorbeeld lastig maakt. Een ander nadeel is dat het ponton niet een vast punt is, wat tot gevolg heeft dat deze meebeweegt met de vliegerbeweging die de kite maakt.
Het uiteindelijke systeem en ook het volgende testmodel van de TidalKite zal volledig onder water zitten. De TidalKite wordt dan middels een paal aan de zeebodem verankert. Meer informatie.